0 Läs mer >>
Detta blev dagens middag, här kommer receptet.
 
Chili con carne!       4 port
 
400g Köttfärs (älg eller nöt)
2 Gula Lökar, hackad
2-3 Vitlöksklyftor
2 Röda Paprikor, i bitar
1 Köttbuljongtärning
2 dl Vatten
400-500g Krossade Tomater
1 msk Vitvinsvinäger
2-4 msk Chilisås
1 tsk Spiskummin, malen
1 msk Chilipulver
1 msk Paprikapulver
2 burk Vitabönor (2*400g)
1 burk Kidneybönor (400g)
Smör att steka i
 
* Stek lök och köttfärs, rör så färsen blir grynig.
* Lägg i den delade paprikan, buljongen, vatten, tomater, vinäger, chilisås och kryddor.
* Koka på svag värme i ca 15-20 min.
* Tillsätt bönorna och koka ca 5 min.
* Smaka av och krydda mer om man så vill. 
Servera med bröd och ev. ris
 
Focaccia!
 
3 dl Vatten
50 g Jäst
1 dl Olivolja
1 tsk Salt
8-9 dl Vetemjöl
Olivolja till pensling
Flingsalt
 
* Ljumma vattnet till fingervarmt, 37 grader.
* Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet.
* Tillsätt olivolja och salt.
* Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta till en smidig deg.
* Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
* Kavla ut och lägg den i en smord ugnsform 30*40 cm. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
* Pensla med olivolja och tryck gropar i degen med fingrarna.
* Strö över flingsalt och grädda i 225 graders ugn i ca 15 minuter eller tills brödet är genom gräddad..
 
Smaklig måltid >_<
 
 
 
  


Chili con carne och F...

0 Läs mer >>
Lax är en bland de bästa fisksorter jag vet, finns så mycket gott att göra med den.
Här har jag ugnsbakat den med en fetaoströra och serverat ugnsbakad potatis, palsternacka & zucchini till och en enkel sallad med tomat & gurka.
Röran på laxen kan varieras med olika ostar & smaker, men nu till detta recept.
 
Lax men Fetaosttäcke!                 4 port
 
600g Laxfilé
2 dl Turkisk yoghurt el Cream fraiche  (kan vara en med smak om man vill)
150 g Fetaost (riven smakrik ost funkar också)
 Citronpeppar, salt & svartpeppar
 
* Kolla att fisken är fri från ben. Lägg den i en ugnsform el på en plåt.
* Mosa sönder fetaosten i en skål och tillsätt yoghurten/ Cream fraiche och rör ihop.
* Smaka av med kryddor.
 (Här kan man även smaksätta med oliver, soltorkade tomater, färska/torkade örtkryddor el pepparot)
* Bred ut röran på laxen och ställ in i ugnen på 225 grader i ca; 20-30 minuter, kolla om laxen är klar i mitten.
Servera vad man vill till, det mesta funkar.
Smaklig måltid >_<

Lax med fetaosttäcke!

0 Läs mer >>
 
Denna rätt gjorde jag idag på farsdag. Serverade pasta & broccoli till. En mycket god och enkel rätt.
 
Gratinerad fläskfilé!           4 port
 
600 g Fläskfilé
2 st Tomater
1 pkt Bacon, tärnad
200 g Kantareller
3 dl Grädde
2 msk Dijon senap
2 vitlöksklyftor
1 msk Kalvfond
lite Cayenne peppar
2 dl Riven ost
* Bryn bacon och låt rinna av på papper. Stek kantarellerna och lägg på sidan.
* Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Bryn på båda sidor och salta & peppra.
* Skiva tomaterna och lägg dem i botten på en smord ugnsform. Lägg den brynta filén och svampen över.
* Vispa ur pannan med grädden, tillsätt senap, vitlök (pressad) & kalvfond. Salta & peppra och lite Cayenne om man vill ha lite sting. Rör ner bacon i såsen.
* Häll över såsen i formen och strö över osten. Gratinera i 225 graders ugn i 20 min eller tills osten fått fin färg.
 
Servera med pasta och broccoli eller någon sallad. Smaklig måltid!



Gratinerad Fläskfilé!

0 Läs mer >>
Denna förrätt kombinerade jag ihop i helgen. De gratinerande räkorna råkade jag blanda ihop två recept, men det blev ett mycket gott resultat. De Limemarinerade räkorna är ett eget påhitt, nu till recepten.

Gratinerade räkor! ca; 6 port

300 g skalade Räkor
1 1/2 msk Olivolja
1 1/2 msk Chilisås
1/2 msk Persilja
1 tsk Flytande honung
1 st Vitlöksklyfta, finhackad
ca,1/4 - 1/2 Chili, urkärnad & finhackad (efter hur starkt man vill ha)
Salt & svartpeppar
1 st Tomat i tärningar
3 msk sötsur chilisås
1 1/2 dl riven ost

* Blanda samman Olivolja, Chilisås, Persilja, Vitlök, Flytande honung, Tomater, Sötsur chilisås och Chili efter styrka & smak.
* Rör ner räkorna och smaka av med Salt & Svart Peppar. Låt stå och dra en stund.
* Fördela röran i 6 portionsformar och toppa med ost.
* Gratinera i 250 grader ca; 5 minuter.
Servera gärna tillsammans med ett rostat bröd om den serveras som ensam rätt.

Limemarinerade räkor 6 port

300 g Räkor skalade
1 st Äpple, syrligvariant, finhackad
1/2 dl Röd lök, finhackad
1 Lime
Salt & Svart peppar
6 skivor rostat bröd

* Blanda samman Räkor, äpple, rödlök och saften från limen, salt & peppar.
* Fördela på bröd.

Nästa gång ska jag tillsätta lite Turkisk Yoghurt och lite Limeskal för att få mer smak.
Lycka till !

Ostgratinerade räkor ...

0 Läs mer >>
Blev kantarellsoppa till middag i går. Något som jag längtat efter länge. Här kommer receptet på soppan och en god toast till.

Kantarellsoppa! 4-port

1 Gul Lök
2 msk Smör
300 g Kantareller
2 dl Vatten
1 msk Vilt- och Kantarellfond
3 msk Sherry
2 dl Grädde
3 dl Mjölk
Salt & Vitpeppar
Färsk Timjan om man vill till garnering.

* Fräs hackad lök i lite av smöret och lägg i en kastrull.
Fräs kantarellerna i resten av smöret tills de fått lite färg. Plocka ur några av dem till garnering och lägg resten i kastrullen med löken.
* Häll på vatten, fond, sherry, grädde samt 2 dl av mjölken.
Låt koka ihop en stund och mixa sedan. Häll på resten av mjölken och mixa en liten stund till.
* Värm upp och smaka av med salt & vitpeppar.
* Häll upp i skålar, garnera med några kantareller och ev lite färsk timjan.

Gör en god ost & timjantoast till.
8 skivor formfranska
2 dl riven smakrikost tex västerbottenost
2 knippor färsk timjan
salt & peppar
2 msk smör

* Fördela osten och repa timjan på 4 skivor av brödet, salta & peppra och lägg på de andra skivorna.
* Stek mackorna i smöret tills de blivit gyllenbruna och frasiga på båda sidor. Skär dem diagonalt och servera till soppan.

Hoppas ni får njuta av en god måltid.

Kantarellsoppa!

0 Läs mer >>
Dessa skorpor är ett måste till glöggen för oss i min familj.
Receptet har jag hittat från "Leila", hon har ett till där hon har mandlar istället för pistagenötter & apelsinskal.
Men jag tycker den här passar bättre till glögg/jultiden.
Nu till receptet.

Saffransskorpor! ca: 35 st

100 g Smör
1 g Saffran
2 Ägg
Skal av 2 Apelsiner
1 1/2 dl Strösocker
5 dl Vetemjöl
1 1/2 tsk Bakpulver
2 dl Pistagenötter skalade

* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
* Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.
* Blanda de torra ingredienserna och de hela pistagenötterna, vänd ner det i bunken med äggsmeten.
* Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något.
* Grädda dem i mitten av ugnen i ca: 20 minuter.
* Ta ut plåten och sänk ugnstemperaturen till 125 grader.
* Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
* Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i ca: 15 minuter.

Klara för att avnjutas.

Saffransskorpor