0 Läs mer >>
Denna kantarellsås gör jag till älgfilé.
 
Trattkantarellsås med grönpeppar!
 
200 g färska Kantareller
1 Vitlöksklyfta
2-3 msk Smör
1 msk Vetemjöl
2 dl Vatten
2 dl Vispgrädde
1 msk Grönpeppar
1 tsk Fransk senap
1 1/2 msk Kalvfond
1 tsk Kinesisk sova
(1/2 dl Persilja hackad)
 
* Hacka svamp och vitlök. Fräs det i smör i en gryta.
* Strö över mjölet och rör om. Späd med vatten och grädde.
* Tillsätt grönpeppar, senap, Kalvfond, soja och ev.persilja.
* Låt såsen koka ca 5 min.
* Smaka av såsen.
Servera till något gott kött.

Kantarellsås med grö...

0 Läs mer >>
 
Älgfilé/oxfilé så som jag brukar göra.
 
Älgfilé/Oxfilé           ca: 8 port
 
1.2 - 1.3 kg Filé
Valfria kryddor
Smör att steka i
Sätt ugnen på 125 -175°C.
Putsa eventuellt av köttet lite om det behövs. Krydda på köttet med det man vill ha, min favorit är PERSILADO krydda.
Dela filén på mitten så att den får plats att brytas i en stekpanna. Efter att den brynts i smör så lägger man den på en plåt och stek den i ugnen tills innertemperaturen är 57 - 60 grader.
Hur lång tid det tar beror på hur tjock filen är men ca: 45 - 1 timme.
Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila en stund innan det skivas upp.
 
 LYCKA TILL!

Älgfilé!

0 Läs mer >>
Detta recept har jag hittat av Linus som vann "Hela Sverige bakar 2015" Gott gott.....
 
Tid: 6-8 timmar        8-10 port
 
Mjölkchokladpannacotta 
1,5 Gelatinblad
250 g Mjölkchoklad
5 dl Vispgrädde
 
* Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
* Hacka chokladen och lägg i en skål.
* Värm gräden i en kastrull och häll den över chokladen.
Rör till en len smet och tillsätt därefter gelatinbladen. 
* Häll smeten i exempelvis vinglas och luta dem ner. Pröva att bulla upp en kökshandduk att luta glasen mot.
* Ställ i kylskåpet i 3-4 timmar.
 
Vit chokladpanacotta 
2 Gelatinblad
150 g Vit choklad 
3 dl Vispgrädde 
 
* Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 
* Hacka chokladen och lägg i en skål. 
* Värm grädden i en kastrul och häll över chokladen. 
Rör till en len smet och tillsätt därefter gelatinbladen. 
* Häll den åt motsatta hållet i vinglaset med mjölkchokladpannacotta och luta ner det.
Ställ kallt i 3-4 timmar.
Servera hallon eller annan frukt till.
LYCKA TILL! 
 

Pannacotta med mjölk-...

0 Läs mer >>
 
En mycket uppskattad potatis rulle som jag bjudit på många gånger.
 
Smördegs inbakad potatis!                     6-8 port
 
2 rullar färsk Smördeg
9-10 medelstora fasta Potatisar
2-3 Vitlöksklyftor
1 1/2 tsk Salt
200 g riven Västerbottenost el. annan smakrik ost.
Smör till stekning
Smör, Flingsalt
 
* Skala och riv potatisen grovt. Skölj och pressa ur vattnet.
* Fräs upp smöret och rör ner potatisen. Pressa i vitlöken, salta och peppra efter smak.
* Stek potatisen nästan klart. Packa ej i hoppen, låt den svalna något i pannan.
* Rulla ut den färdiga smördegen på pakplåtspapper, en åt gången. Lägg i hälften av potatisen och osten, vik upp kanterna och rulla ihop.
* Pensla med flytande eller smält smör och strö över flingsalt
* Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca : 15-20 minuter tills den fått en fin färg.
 
Servera med något gott kött till. Om man väljer att servera lammkött till så kan man krydda med lite Rosmarin.
 
LYCKA TILL!


Smördegs inbakad pota...

0 Läs mer >>
 
Hade en trevlig middagsbjudning i helgen med mycket god mat. Här är receptet på en av förrätterna, det som är i skålen är heta ost gratinerade räkor och de receptet finns redan upplagd.
Nu till receptet ☺
 
Pilgrimsmusslor med avokadokräm!             6 port
 
6 Pilgrimsmusslor stora (tinade)
1 msk Smör
1 krm Svartpeppar
0.5 tsk Salt
 
Kräm:
2st Stora Avokadon
3 msk Crème fraiche
2 tsk pressad Citronsaft
2 krm Salt
1 krm Svartpeppar
 
* Skala, kärna ur och grovhacka avokadon. Lägg i en skål tillsammans med crème fraiche, Citronsaft och kryddor. Mixa snabbt ihop till en slät kräm. Ställ kallt till servering men gör den inte allt för tidigt då den kan bli brun i färgen efter ett tag.
* Hetta upp smör i en stekpanna. Salta musslorna och stek i het panna ca:30 sekunder på varje sida. Ta genast upp musslorna ur pannan.
* strö över svartpeppar och servera tillsammans med avokadokräm och eventuellt rostat bröd.
Lycka till!



Pilgrimsmusslor med a...