0 Läs mer >>
Detta supergoda kex fick jag smaka av en vän. Det är både nyttigt, osötat och glutenfritt. Går fort att blanda ihop sen sköter det sig själv i ugnen. Skulle tro att det är gott med en god ost till också. Nu till receptet.
 
Nyttigt Kex!
 
1/2-1 tsk Fint Salt
1/2 dl Sesamfrön
1/2 dl Pumpafrön
1/2 dl Solrosfrön
1/4 dl Linfrön
1 dl Majsmjöl
1 1/2 dl Kokande Vatten
1/2 dl Olivolja
1 tsk Flingsalt
 
* Blanda alla ingredienser utom Flingsaltet i en bunke. Låt svälla något.
* Lägg ett baklåtspapper på en plåt och häll på smeten. Se till att platta ut det tunt.
* Strö över flingsaltet och grädda i 150 graders ugn ca; 50 min eller tills den fått fin färg.
 
 LYCKA TILL!

Nyttigt kex!

0 Läs mer >>
Detta är en super god köttfärspaj som går hem hos alla, åtminstone hos min familj och vänner.
Grund receptet är från Tina Nordströms kokbok "Jättegott Tina"  men jag brukar krydda den med Tacokrydda för att få mer smak på den. Något som jag tagit efter av mina söner.
Tinas recept är på blandfärs men jag brukar ta nöt- eller älg färs. Sen gör jag alltid en dubbel sats så man kan frysa in lite tills man behöver något snabbt att äta.
Jag använder alltid denna pajdegen då jag gör mat paj.
Nu ska ni få receptet.
 
Kantarell- och köttfärspaj!                 4-6 port
 
Pajdeg:
50 g Rumstempererat Smör
4 dl Vetemjöl
1 1/2 dl Mjölk
2 tsk Bakpulver
 
Fyllning:
1/2 l Kantareller
2 Gula Lökar (Purjolök går också bra)
2-4 Vitlöksklyftor
Olja till stekning
500 g Nöt- eller Älg  (Blandfärs= fläsk & nöt/älg)
Tacokrydda, salt & peppar
 
Täcke:
5 dl Turkisk yoghurt eller Crème fraiche (lätt varianten funkar också)
4 msk Majonnäs (eller lätt majonnäs)
4 dl Riven ost
 
Pajdeg
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Blanda alla ingredienser till degen i en matberedare till en smidig deg.
* Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform (24 cm) med den.
 
Fyllning
* Skala och hacka löken.
* Häll olja i en stekpanna och stek på löken & svamp tills de fått lite färg.
* Tillsätt köttfärsen och pressa i vitlöken bryn tills det fått en fin färg.
* Smaka av med tacokrydda, salt & peppar efter egen smak.
* Lägg fyllningen i det ogräddade pajskalet.
 
Täcke
* Blanda Turkisk yoghurt och majonnäs i en skål. Bred blandningen över Köttfärsfyllningen.
* Toppa med rivna osten och grädda pajen i ugnen 20-30 minuter.
 
Servera med en god sallad.
Lycka till och hoppas ni kommer att gilla den.
 
 

Kantarell & Köttfärsp...

0 Läs mer >>
Åter igen har jag gjort en variant på lax i ugn. Som jag har nämnt tidigare så älskar jag lax just för att man kan göra så mycket gott. Som vanligt har jag inget recept jag gått efter, men ska pröva skriva på ett ungefär.
Lax i ugn med Spenat & Fetaosttäcke!
 
600 g Laxfilé, utan ben & skinn
Soltorkade Tomater, delade i mindre bitar ca: 5 st  (mängd efter smak)
Svarta oliver, delad i mindre bitar ca:1/2 dl  (mängd efter smak)
1-1,5 dl Turkisk Yoghurt
1 paket Fetaost
Citronpeppar
1 påse färsk Spenat
Smör &  Rapsolja
 
* Sätt ugnen på 225 grader
* Smörj en ugnsform och ringla över lite rapsolja. Lägg i den färska spenaten & ringla över lite mer olja.
* Mossa sönder fetaosten i en skål och tillsätt Tomater, oliver och yoghurt så det blir lagom krämigt för att ligga kvar uppe på laxen. Smaka av med Citronpeppar och eventuellt andra kryddor.
* Lägg laxen ovan på spenaten och bred på fetaoströran.
* Sätt in formen i mitten av ugnen ca: 30 min eller tills fisken är klar.
Vill man så kan man mot slutet slå på lite grädde så man får lite sås.
Serveras med ugnstekt potatis och sallad.
Gott  Gott  >_<
 
 

Lax i ugn med Spenat ...

0 Läs mer >>
Hade goda vänner på middag och då gjorde jag denna förrätt, enkel och god.
Kräftor och Avokadoröra!
 
4 skivor Franska, grövre sort
1 burk Kräftstjärtar, i mindre bitar. spar några till garnering 
1 Avokado, tärnad
1/2-1 tsk Röd Chili, finhackad
1-1,5 dl Turkisk yoghurt
1-2 msk Majonnäs 
1/2 citron
1/2 liten Röd lök, finhackad
Salt & svartpeppar & cayennepeppar
 
* Blanda samman kräftor, avokado, lök, yoghurt, majonnäs, saften från citronen och chili efter smak.
* Smaka av med kryddor och låt vila i kylen en stund
* Rosta bröd skivorna och skär bort kanterna.
* Fördela fyllningen på bröden och garnera med kräftstjärtar, citron , gurka och lite lök.
 
Måtten är på ett ungefär då jag blandade efter eget tycke. Men gott blev det >_<

Kräft & avokadoröra p...

0 Läs mer >>
Poterstek är något man gör alldeles för sällan med tanke på så gott det är.
Vill lägga upp den som ett kom i håg på en god gammal rätt. Kan även göras med grytbitar.
PORTERSTEK!
 
1 - 1,5 kg Nöt / Älg stek
 
Lag:
1 flaska 33 cl Porter
0,5 dl Soja
1 dl Svartvinbärssaft , koncentrerad
1 Gul lök i klyftor
2-4 Vitlöksklyftor, pressad
2 Buljongtärningar (kött)
5-6 hela Svartpepparkorn
5-6 Enbär
1 tsk Timjan torkad
3-5 dl Grädde
 
* Bryn köttet runt om i en gryta. Tillsätt Porter, Soja, Saft, Lök, Buljongtärningar och alla Kryddor.
* Låt koka i ca: 2 timmar.
*Ta upp köttet och sila av skyn. Häll tillbaka skyn i grytan och tillsätt Grädden.
* Smaka av med Salt & Peppar.
* Skiva upp köttet och lägg ner i grytan igen.
Serveras med kokt potatis och grönsaker.
Mumms.......

Porterstek!

0 Läs mer >>
Detta goda müsli recept har jag fått av min vän Gallith, men jag har gjort en del ändringar och man kan ta det man känner för. Så här är mitt recept.
 
Müsli !
1,5 dl Fiberhavregryn / Havregryn
1,5 dl Rågflingor
1-2 dl Solroskärnor
1 dl Hasselnötter, grov  hackade
1 dl Linfrön
1-2 dl Pumpakärnor
 
1,5 msk Matolja/cocosolja
3/4 dl Vatten
3/4-1 dl Sirap ljus
 
* Sätt ugnen på 200 grader 
* Blanda alla torra ingredienser på en plåt.
* Blanda i hop Matolja, Sirap och Vatten. Ringla det över plåten och blanda runt.
* Ställ in i mitten av ugn i ca: 15-20 min vill man ha knaprigt så kan de stå 30 - 40 min i ugn
Rör om då och då så att vätskan torkar in i blandningen och inte fastnar.
När det fått en fin brun färg och verkar ganska torr så tar man ut plåten och rör om igen och låt den sedan svalna.
Förvaras i en glasburk eller liknande.
 
Om man vill kan man tillsätta tex Cocos, Russin eller Torkad frukt när det svalnat.
Man kan även ha andra nötter i och det är bara att blanda som man vill.
Jag gör alltid  4:a satser, det är lagom mängd på en ugnsplåt. När man gör större sats så brukar jag låta den vara ca: 30 min i ugn.
 
Lycka till!
 
 
 

Müsli!

0 Läs mer >>
\n
Detta är ett recept som jag fått av en vän när vi hade julpyssel kväll. De blir sagolikt goda tycker vi. Jag har  varit så försjust i  jordnötssmör men det här går bra. Nu till receptet.
 
Snickers!
 
1 Burk Jordnötssmör (Chrunchy) ca; 320 g tror jag det är
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Strösocker
2 dl Sirap ljus
10 dl Cornflakes
2 kakor (300g) ljus Blockchoklad
(300-400g marabous mjölkchoklad går också)
 
* Blanda Jordnötssmör, Sirap, Strösocker och Vaniljsocker i en kastrull. Värm upp det så att det går lätt att vända ner Cornflakesen.
* Bred ut smeten på en plåt.
* Smält chokladen i vattenbad och bred den över smeten. Ställ för att stelna och skär i lagom stora bitar.

LYCKA TILL!





Snickers!

0 Läs mer >>
Dessa Saffransdrömmar gjorde jag till jul och de blev jätte goda. Blev själv bjudna på dom av min kollega som hade med dem till fikat. Så receptet har jag fått av henne, något utklipp från en tidning.
 
Saffransdrömmar!         60st
 
0,5 g Saffran
1 tsk Hett Vatten
100 g Smör
2,5 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1 dl Solrosolja (jag tog Rapsolja)
4,5 dl Vetemjöl
0,5 tsk Hjortronssalt
 
* Sätt ugnen på 150 grader
* Stöt saffranet med lite strösocker i en mortel. Tillsätt det heta vattnet så att saffranet löser sig.
* Vispa vatten & saffran tillsammans med smör, strösocker och vaniljsocker så att det blir pösigt (5 min med elvisp).
* Tillsätt solrosoljan långsamt under omrörning.
* Blanda vetemjöl och hjortronsalt, och blanda ner det försiktigt i smeten tills det blir en smidig deg.
* Rulla ut i två längder och skär i små "skivor". Rulla dem till kulor och lägg på bakplåtspapper.
* Grädda i 12-15 min
 
LYCKA TILL!!

Saffransdrömmar!