0 Läs mer >>
När vår son och hans flickvän var på besök senast så bjöd dom oss på denna goda paj. Vi hade vaniljsås till men Vaniljglass funkar också bra. Jag var tveksam då det var kokos på om det skulle ta överhand men det gjorde det inte. En mycket god paj.
 
Hallonpaj med Kokostäcke!
                                                                   
3 dl Vetemjöl
2 msk Strösocker
125 g Smör eller Margarin, rumsvarmt
1 Ägg
 
Fyllning:
 
50g Smör eller Margarin
1 dl Strösocker
200 g Riven Kokos
1 Ägg
(1-2 msk färskriven Ingefära, hade inte vi)
 
250g djupfrysta Hallon
 
* Sätt ugnen på 225 grader. 
* Hacka samman mjöl, socker & matfett i en matberedare eller för hand. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
*Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca. 10 min.
* Smält matfettet till fyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, kokos, ägg och eventuellt ingefäran. Rör ihop.
* Fördela de frysta hallonen i pajskalet och bred kokossmeten över.
* Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader ca 12 min.
 
Servera pajen lätt avsvalnad med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.
 
Gott gott!!!

Hallonpaj med Kokostä...

0 Läs mer >>
En härligt god råkostsallad är aldrig fel. Det som är bra med en råkostsallad är att den håller i en vecka.
Det blir mycket  av denna sats så man kan halvera satsen om man är själv om den.
 
Råkostsallad!
 
1 kg Vitkål
2 Morötter
2 Paprikor, röd eller gul
1 Purjolök
2 saltgurkor
 
Dressing:
1/2 dl Rapsolja
1/2 dl Vitvinsvinäger
1/2 dl Strösocker
 
* Blanda samman ingredienserna till dressingen i en kastrull och koka ihop tills sockret smält. Låt svalna.
* Riv Vitkålen & Morötterna.
* Hacka Paprikor & Saltgurkan i små tärningar.
* Skiva Purjolöken tunt. Blanda allt i en stor bunke och häll över den avsvalnade dressingen, rör om.
(Krydda med lite salt & svartpeppar om man vill)
Förvaras i skylskåpet upp till en vecka.
Lycka till!
 

Råkostsallad!

0 Läs mer >>
Gjorde dessa lammfärsrullar på ett recept som jag hittade på jobbet. Serverade ugnsstekt skivad potatis till och en grönsaks ratatouille. Sås blev en kallrörd smaksatt med vitlök, salt & peppar.
Man tar vad man har hemma till detta.
 
Lammfärsrullar!               4 port
 
1 Vitlöksklyfta
1/3 Purjolök
1/2 Chilifrukt
600g Lammfärs
2 krm malen Spiskummin
1 tsk Salt
2 krm Svartpeppar
1 Ägg
2 msk Ströbröd
1/2 dl Kolsyrat Vatten
2 msk Olivolja
(1 msk Färsk Koriander, jag tog inte det)
 
* Skala & finhacka vitlöken, finhacka purjolöken. Kärna ur och finhacka chilin.
* Blanda ihop alla ingredienser utom oljan till en jämn smet, låt vila ca 10 min.
* Forma smeten till lagom stora rullar. Hetta upp en stekpanna och stek på medelstark värme ca 5 min på varje sida.
 
Min grönsaks ratatouille hade jag:
Zucchini
Paprika
Purjolök
Vitlök
Örtkryddor
Mängd efter tycke och smak.
Steks i olivolja några minuter.

Lammfärsrullar!

0 Läs mer >>
Prövade detta recept som min kollega lagt fram på jobbet, blev mycket gott.
Fast att det är ansjovis i så känner man inte det.
Det var äpplen kokta i äppelcider till som blev en god syrlighet till rätten.
Nu till receptet.
 
Fläskrulader i Äppelcidersås!                      4 port
 
8 (700g) Tunna breda skivor Fläskkött av ex. Bogen eller Fläskytterfilé som bankade ut.
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
2 msk Smör
6 dl Oxfond, utspädd
 
Fyllning;
8 skivor Bacon
1/2 - 1 Gul Lök (jag tog en 1/2)
2 Ättiksgurkor
2 Ansjovisfiléer
1 msk svensk Senap
 
Äppelklyftor & Sås;
2 Äpplen av fast sort
3 dl Äppelcider, torr
3 dl Grädde
1 msk Ansjovisspad
1 msk Svartvinbärsgelé
Salt, Vitpeppar, Soja
ev. Maizena till redning
 
Servering:
Svartvinbärsgelé
Potatis i någon form, kokt eller ugnsstekt
Salla
 
* Börja  med fyllningen. Skala och hacka löken fint, Hacka ättiksgurkan och ansjovisen och blanda allt i en bunke tillsammans med senapen.
* Salta och peppra köttskivorna. Bred ett tunt lager av senapsblandningen på köttet. Lägg baconskiva på varje och rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn fläskruladerna i smör i en stekpanna/stekgryta. Tillsätt oxbuljongen och låt rulladerna småkoka i ca, 45 min, eller tills de är möra.
* Skala, dela, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem mjuka i äppelcidern, ca 5 min. Lyft klyftorna ur spadet (spadet spares till såsen)  och toppa dem med lite gelé vid servering.
* Förbered potatisen som ska vara till.
* Ta upp ruladerna ur oxbuljongen och ta bort tandpetarna. Koka ner buljongen och äppelcider från äppelkoket till hälften. Tillsätt grädde, ansjovisspad och 1 msk gelé. Smaka av med salt, peppar och soja. Red eventuellt av med maizena.
* Värm ruladerna i såsen före servering. Servera med äppelklyftor toppad med gelé, sallad och potatisen.
 
LYCKA TILL!
 

Fläskrulader i äppelc...