0 Läs mer >>
 Ett recept jag gjort från Katarina köning,  tog även bild från henne på Köket. Se.  Bjöd mina arbetskamrater på detta,  mycket gott tycker jag.  Jag serverade även pressad potatis till. Här kommer receptet. 
 
 

Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och brynt smörsås

4 port. 

Torsk

  • 600 g torskrygg
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja, att ringla över fisken
  • salt

Ugnsbakad spetskål

  • 1 spetskål (stor)
  • 25-50 g smör
  • 1-2 msk japansk soja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Brynt smörsås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2-3 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,33 citron, saften
  • 1-2 msk vatten
  • salt

Garnering

  • hasselnötter, rostade
  • färsk dill
 
 

Gör så här

  1. Torsk och spetskål
    Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
  2. Dela spetskålen på längden och skär i cm-tjocka halvmånar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  3. Ringla soja över kålen och lägg på hyvlade skivor av smör. Salta och peppra och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan till 120 grader.
  4. Ringla lite olivolja över varje torskryggsbit. Dra med en krossad vitlöksklyfta över fisken och salta.
  5. Sätt in formen i nedre delen av ugnen när temperaturen gått ner till 125 grader. Tillaga tills fiskens innertemperatur är 47-56 grader beroende på hur du vill ha den tillagad, ca 15-20 minuter. Använd gärna stektermometer.
  6. Brynt smörsås
    Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och nötigt, vispa under tiden så att det inte bränns.
  7. Värm i en annan kastrull upp grädde och crème fraiche, låt smälta samman. Blanda sedan ihop med det brynta smöret, låt småputtra.
  8. Tillsätt finskuren gräslök, finrivet citronskal, citronsaft och lite vatten. Smaka upp med salt.
  9. Hasselnötter
    Torrosta hasselnötterna i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. Ta ut, låt svalna och gnid bort skalet på hasselnötterna med hjälp av en hushållshandduk.
  10. Hacka nötterna grovt.
  11. Servering
    Lägg upp rostad spetskål på en tallrik. Lägg fisken ovanpå kålen och häll såsen snyggt runt om. Toppa med hasselnötter och garnera med färsk dill.
            
    Som sagt så serverade jag även pressad potatis till vilket vi tyckte passa bra till
 
Lycka till! 

Ugnsbakad torskrygg m...

0 Läs mer >>
En god förrätt som är enkel att göra och kan förberedas före.  Recept och bild taget från Atlas recept.  Här glömt att ta egen bild när jag gjort den. Nu till receptet. 
 
Laxtårta med löjrom!                 ca. 25 bitar
 
150 g Kavring
50 g Smör

4 Gelatinblad
200g Kallrökt lax
1/2 dl Fint skuren färsk gräslök
500 g Kesella kvarg
2 dl Lätt Creme Fraiche
1/2 Citron, finrivet skal och saft 
1 krm Stött rosépeppar
1/2 tsk Salt
 
½ Rödlök
100 g Löjrom eller stenbitsrom
Gräslök till ganering
 
 
 
  • Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en fyrkantig eller rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl.
  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  • Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, citronskal- och saft, peppar och salt i en bunke.
  • Plocka upp gelatinet och lägg i en liten kastrull. Smält på svag värme och blanda väl med smeten.
  • Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim.
  • Finhacka rödlöken. Garnera laxtårtan med rödlök, gräslök och rom.
Lycka till! 

Laxtårta med löjrom!