Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och brynt smörsås!

 Ett recept jag gjort från Katarina köning,  tog även bild från henne på Köket. Se.  Bjöd mina arbetskamrater på detta,  mycket gott tycker jag.  Jag serverade även pressad potatis till. Här kommer receptet. 
 
 

Ugnsbakad torskrygg med rostad spetskål och brynt smörsås

4 port. 

Torsk

  • 600 g torskrygg
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja, att ringla över fisken
  • salt

Ugnsbakad spetskål

  • 1 spetskål (stor)
  • 25-50 g smör
  • 1-2 msk japansk soja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Brynt smörsås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2-3 msk gräslök, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,33 citron, saften
  • 1-2 msk vatten
  • salt

Garnering

  • hasselnötter, rostade
  • färsk dill
 
 

Gör så här

  1. Torsk och spetskål
    Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
  2. Dela spetskålen på längden och skär i cm-tjocka halvmånar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  3. Ringla soja över kålen och lägg på hyvlade skivor av smör. Salta och peppra och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan till 120 grader.
  4. Ringla lite olivolja över varje torskryggsbit. Dra med en krossad vitlöksklyfta över fisken och salta.
  5. Sätt in formen i nedre delen av ugnen när temperaturen gått ner till 125 grader. Tillaga tills fiskens innertemperatur är 47-56 grader beroende på hur du vill ha den tillagad, ca 15-20 minuter. Använd gärna stektermometer.
  6. Brynt smörsås
    Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och nötigt, vispa under tiden så att det inte bränns.
  7. Värm i en annan kastrull upp grädde och crème fraiche, låt smälta samman. Blanda sedan ihop med det brynta smöret, låt småputtra.
  8. Tillsätt finskuren gräslök, finrivet citronskal, citronsaft och lite vatten. Smaka upp med salt.
  9. Hasselnötter
    Torrosta hasselnötterna i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. Ta ut, låt svalna och gnid bort skalet på hasselnötterna med hjälp av en hushållshandduk.
  10. Hacka nötterna grovt.
  11. Servering
    Lägg upp rostad spetskål på en tallrik. Lägg fisken ovanpå kålen och häll såsen snyggt runt om. Toppa med hasselnötter och garnera med färsk dill.
            
    Som sagt så serverade jag även pressad potatis till vilket vi tyckte passa bra till
 
Lycka till! 

Kommentera här: