0 Läs mer >>
 
Ett till matbröd som jag gjort och som nästan blir som surdegsbröd.
Jag blanda i rågsikt också som inte var med i original receptet men som vi tyckte blev mycket gott. 
Recept är hittat på "myTaste"
 
 
2 bröd
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl Rågsik & 7,5 dl vetemjöl + mjöl till utbakning

Beskrivning

      •Arbeta snabbt ihop degen (den är och ska vara lös), strö över ett par msk mjöl över degen och låt det jäsa 1-1,5 timme.
      •Värm ugnen till 230°
      •Strö över lite mjöl på en arbetsbänk, lägg över degen försiktigt! (Knåda inte degen!)
      •Dela upp i bitar eller baka hel
      •Grädda ca 20-25 minuter
        Tips! Bakar du detta brödet 20 minuter till så går det mot en mörk och får en fyllig nötig smak, och smakar väldigt likt surdegsbröd!

          LYCKA TILL! 


      Härligt ljust matbröd...

      0 Läs mer >>
      Detta recept är taget från "Lindas bakskola" men som jag gjorde om lite.
      Nu till receptet.
       
      2 st
       

      25 g jäst

      4 dl vatten, fingervarmt

      1/2 dl rapsolja

      1 tsk salt

      1 msk sirap (inte med i original receptet) 

      8–10 dl vetemjöl (eller hälften rågsikt/hälften vetemjöl)

      Garnering
      vetemjöl

      GÖR SÅ HÄR

      1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt & sirap.  Rör ner mjölet, lite i taget. Rör ihop allt till en deg och knåda i några minuter eller kör i en hushållsmaskin.

      2. Rulla degen i mjöl och dela den i två bitar. Forma dem till två limpor med mjölade händer. Lägg dem i varsin limpform, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper. Klipp fem jack i degen med en sax. Strö över lite mjöl och täck den med plastfolie. Låt den jäsa i kylen över natten eller en timme i rumstemperatur.

      3. Gräddning: sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 30–35 min. Låt bröden svalna innan du skär dem i skivor. Frys gärna in limpan i skivor så kan man enkelt ta fram en skiva när man vill ha en smörgås och tina den snabbt.

      Tips!  Pensla limpor a med ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön innan gräddning.

      Lycka till! 

      Frukostlimpa som jäse...