Detta recept är taget från "Lindas bakskola" men som jag gjorde om lite.
Nu till receptet.
2 st
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 msk sirap (inte med i original receptet)
8–10 dl vetemjöl (eller hälften rågsikt/hälften vetemjöl)
Garnering
vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt & sirap. Rör ner mjölet, lite i taget. Rör ihop allt till en deg och knåda i några minuter eller kör i en hushållsmaskin.
2. Rulla degen i mjöl och dela den i två bitar. Forma dem till två limpor med mjölade händer. Lägg dem i varsin limpform, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper. Klipp fem jack i degen med en sax. Strö över lite mjöl och täck den med plastfolie. Låt den jäsa i kylen över natten eller en timme i rumstemperatur.
3. Gräddning: sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 30–35 min. Låt bröden svalna innan du skär dem i skivor. Frys gärna in limpan i skivor så kan man enkelt ta fram en skiva när man vill ha en smörgås och tina den snabbt.
Tips! Pensla limpor a med ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön innan gräddning.
Lycka till!