Baljväxt bröd!

Ett jätte gott bröd gjort på färdig kokta kikärtor & vatten som vätska. 
Men man kan även använda linser eller sojabönor. Receptet är från ICA 
Nu till receptet.

Baljväxt bröd.                     12 små bröd

  • 230 g avrunna Kikärter 
  • ca 4 1/2 dl vatten
  • 12 g torrjäst (12 g motsvarar 1 påse)
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk ljus sirap
  • 5 dl rågsikt
  • 7 - 7 1/2 dl vetemjöl special

  • * Mixa kikärtorna med ca hälften av vattnet i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska (för 12 småbröd).

  • * Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.

  • * Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist hälften av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.

  • * Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar (för 12 småbröd). Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
  • * Sätt ugnen på 225°C.
* Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen

Lycka till!

Kommentera här: