Pluras Lammgryta!

Gjorde denna Lammgryta i helgen. Ett recept jag hittade Coops receptsida. Mycket gott, med det tycker jag om det mesta jag lägger upp.
 
Pluras Lammgryta!                      8 Port
 
  • 1.5kg Lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa)
  • 200g Rökt Sidfläsk
  • 1 msk Smör
  • 0.5 tsk Svartpeppar
  • 1 Gul Lök, hackad
  • 4 Vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk Tomatpuré
  • 2 Morötter, slantade
  • 400g Hela Tomater (1 burk)
  • 2 msk hackad Timjan, färsk
  • 5 dl Rödvin
  • 15 Steklökar
  • 250g Champinjoner
  • 2 tsk Olivolja
  • 2 dl Kalamataoliver, urkärnade
  • 1 tsk Salt
  • * Tärna lammköttet. Skär bort fläskets svål.
  • * Hetta upp en gryta och bryn lammköttet i omgångar i smör. Salta och peppra. Lägg i benen med köttet.
  • Tillsätt lök och vitlök och stek hastigt ihop med köttet. Häll i tomatpuré och stek ytterligare någon minut under omrörning.
  • *Lägg i morötter, tomater och timjan. Häll på vinet. Sänk värmen. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller isär.
  • *Skär fläsket i bitar. Skala lökarna. Hetta upp en stekpanna och stek fläsk, lök och svamp i olja. Lägg ner i grytan tillsammans med oliverna men ta upp benen först.  Låt stå 5–10 min innan servering.
Lycka till!

Kommentera här: