Ost- & Skinkgifflar!

Hittade detta recept i tidningen "Hembakat" och var tvungen att göra dem. Jag bytte ut basilikan mot min egen favorit krydda Persilado. En färdig kryddblandning på Lökbitar,Salt, Persilja, Vitlök, Paprika & Vitpeppar.
Passar bra till utflykten  eller lättare lunch/kvälls fika. 
Om man gör dem mindre så kan man nog kanske ha dem som en förrätt.
Goda blev de i alla fall.
 
Ost- & Skinkgifflar!                                16 stycken
 
25 g Jäst
4 dl Mjölk, fingervarmt
1 Ägg
1,5 tsk Salt
25 g Smör, rumsvarmt
8-10 dl Vetemjöl
Fyllning:
100-150 g valfri Ost, riven
ca. 200g Rökt Skinka, i tunna skivor
Färsk Basilika eller någon annan krydda
 
Pensling:
1 Ägg
Flingsalt
 
* Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen löst upp. Tillsätt ägg, salt, smör och vetemjöl ( lite i taget ). Blanda ihop till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
* Dela degen i 16 bitar och kavla ut till rektanglar, ca 10 x 15 cm på ett mjölat bakbord. Skär 5-6 flikar på ena kortsidan, 6-7 cm långa. Lägg 1-2 skivor skinka, ca 1 msk ost och några basilikablad i andra änden
* Rulla ihop degen från kortsidan med fyllning. Lägg över flikarna runt rullen och fäst dem på undersidan. Böj gifflarna till månar.
*Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
* pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
* Grädda mitt i ugnen i 10-14 min. Låt svalna på galler.
Kan ätas ljumna eller kalla och med en god sallad till.
>_<
 


Kommentera här: