0 Läs mer >>
Hemma gjorda semlor är gott när man lyckas hitta ett recept där brödet inte blir tort efter ett dygn. Jag har äntligen hittat ett sådant recept och eftersom det snart blir fetisdadagen så delar jag gärna med mig av det.
 
SEMLOR!                  15-20st                 ugn: 225gr
 
50g Margarin
3 dl Mjölk
50g Jäst
1 Ägg
1 dl Kesella naturell
1 dl Strösocker
1/2 tsk Salt
1 tsk Kardemumma
ca 12 dl Vetemjöl el Special vetemjöl
2 krm Hjorthornsalt
 
* Smält margarinet, häll i mjölken och värm till 37gr.
* Rör ut jästen med lite av degspadet (mjölk blandningen)
* Tillsätt resten av degspadet, ägg, kesella, socker, salt, kardemumma och mjölet utrört med hjorthornssaltet.
Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 min under bakduk.
* Baka ut till 15-20 bullar, lägg dem på en bakpappersklädd plåt, platta till dem något och låt jäsa 30-40 min, täck med bakduk. 
* Pensla med uppvispat ägg
* Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna under bakduk.
 
Mandelmassa
Vispgrädde
Florsocker
 
* Skär av ett lock, gröpa ur lite bröd i en bunke, riv ner mandelmassa i önskad mängd och blanda med lite grädde till jämn smet.
Lägg ner fyllningen i bullarna och klicka på vispad grädde. På med locket och sikta över florsocker.
 
LYCKA TILL!!

Semlor!

0 Läs mer >>
I bland vill man att middagen ska gå fort men man vill ändå ha något extra gott. Då kan man göra denna goda rätt.
 
PASTA & FLÄSKFILÉ!
 
3 dl Pasta, Koka enligt förpackningen
400g Fläskfilé i tunna skivor
100g Ädelost
1/2 Purjolök  Hackad
1-2 Vitlöksklyftor
3-4 dl Matlagningsgrädde, (eller annan grädde)
Salt & Sv.Peppar
20st små Tomater Halverade
Salladsmix  valfri mängd, (minskar efter ett tag i värmen)
1st Avokado i bitar
 
* Koka pastan och slå av vatten.
* Stek den skivade fläskfilén och krydda. Lägg upp på fat medans resten förbereds.
* Bryn purjolöken & pressa i vitlöken. Slå på grädde och smula ner osten. Låt sjuda ihop en liten stund.
* Halvera Tomaterna & dela avokadon i bitar.
* Blanda ner pastan i såsen och tillsätt fläskfilén, tomater, Salladmix.
* Smaka av med salt & peppar och tillsätt avokadon
Färdig att äta som det är eller med ett gott bröd och en god sallad.
 
Smaklig måltid

Pasta & Fläskfilé!

0 Läs mer >>
En dag som denna tycker jag man kan fixa något extra gott. Varför inte en Ananaspaj som jag tycker är god att äter ljummen med glass eller vispad grädde. Så här är receptet till den.
 
Ananaspaj!
PAJDEG:
150g Margarin/Smör
1 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
 
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Blanda alla ingredienser för hand eller i matberedare. Tryck ut i en smord rund pajform.
 
FYLLNING:
1 Ägg
2 dl Lätt Cream fraiche (eller Turkyoghurt)
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
500g Krossad Ananas
 
* Häll av vätskan från Ananasen i ett durkslag.
* Blanda samman ingredienserna till fyllningen + ananasen och häll den i formen.
* Grädda  mitt i ugnen ca 40 min, pajen ska ha fått en gyllenbrun färg.
 
Serveras ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.
LYCKA TILL!
 

Ananspaj!

0 Läs mer >>
Gjorde en god lammgryta med chorizokorv och bönor. Receptet är på ett ungefär då jag inte går efter något recept.
Lammgryta!                   6-8 port
 
1,2 kg Lammstek, Skuret i grytbitar
1/2 Purjolök, Skivad
3st Vitlöksklyftor, Hackad el pressad
2 Paprikor, i bitar
1/2 Chilifrukt, hackad
2 dl Rött vin
1st Köttbuljongtärning
500g Krossad Tomater gärna med vitlökssmak
2 fp / 230g Mixade Bönor, el ta de böner man gillar bäst
5 dl Vatten
3st Chorizokorvar, skivade
200g Höstkantareller, dela i mindre bitar och lite brynt
1st Zucchini , i bitar
Salt & Svart Peppar (Andra kryddor beroende om man vill ha stark smak)
 
* Bryn Grytbitarna och Purjolök, Vitlök, Chilin och Paprikan (köttet för sig & grönsakerna för sig)
* Häll i Vinet och sjud i 10 min. Tillsätt Buljongtärning, Krossad Tomat och lite Vatten (Kan spädas mer sen)
  låt koka på svag värme tills köttet känns mört.
* Tillsätt Böner, Korv, Svamp och Zucchinin, låt små koka i 10 min
* Smaka av med Salt & Svart Peppar (och andra kryddor om så önskas)
Servera med ett gott bröd och kanske en sallad
LYCKA TILL!!
 
 
 

Lammgryta!

0 Läs mer >>
Ett gott bröd gjord på filmjölk och som är enkelt att göra. Kan göras som limpa eller som jag här bullar.
RECEPT:
FILMJÖLKSBRÖD          1 Limpa el 16st Bullar
 
4 1/2 dl Filmjölk
1 dl Sirap
1 dl Torkade Aprikoser
1 dl Hasselnötter
1 dl Russin (kan uteslutas)
1 dl Vetekross
1 dl Rågkross
1 dl Havregryn
1 1/2 dl Grovt Rågmjöl
3 dl Vetemjöl
1 dl Linfrön
1 dl Solrosfrön
1 1/2 tsk Bakpulver
1 1/2 tsk Bikarbonat
 
* Blanda Filmjölk & Sirap i en bunke.
* Hacka frukt & Nötter grovt. Blanda ner det och alla andra ingredienser i filmjölksblandningen.
  Rör ihop till en kletig röra.
* För Limpa; Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att papperet sticker upp över kanterna.
  Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugn i ca 45min. Kan täckas över mot slutet så det inte
  blir så mörk gräddat.
  För Bullar; Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut 16 bullar och grädda mitt i ugnen ca 20-30
  min.
LYCKA TILL!

Goda Fiberbullar!

0 Läs mer >>
\n
\n
\n
Denna fiskrätt är lätt att göra och en favorit hos mej. Kan göras på vilken fisksort som helst bara det är tunna filéer som går att rulla.
Jag brukar servera potatismos och grönsaker till, men man kan ta vad man vill.
\n
 
\n
RECEPT:
\n
Fiskrullader!          4 port
\n
 
\n
400g fiskfilé
\n
2 dl Fiskbuljong
\n
2 tsk Hummerfond
\n
 
\n
Räkfärs:
\n
150g Skalade Räkor
\n
25g Smör (Ej margarin)
\n
2 msk Hackad Gräslök
\n
1/2 tsk Citronpeppar
\n
 
\n
Sås:
\n
1 msk Smör
\n
2 msk Vetemjöl
\n
2 dl Fiskbuljong från fiskkoket i ugn
\n
1 dl Vittvin
\n
1 dl Grädde
\n
1/2 dl Hackad Persilja
\n
1/2 dl Finhackad Röd Spetspaprika
\n
Salt, Peppar
\n
 
\n
* Sätt ugnen på 175 grader.
\n
* Skölj Filéerna och torka av med papper.
\n
* Mixa Räkorna med Smöret i en matberedare. Blanda i Gräslök & Citronpeppar.
\n
* Bred ut Filéerna på en skärbräda och Salta försiktigt. Lägg en klick Räksmör på varje filé.
\n
  Rulla ihop dem och lägg rullarna med skarven neråt i en ugnsform.
\n
* Blanda Hummerfond & Fiskbuljong, häll det över rulladerna och täck formen med ugnsfolie.
\n
  Koka mitt i ugnen ca 20 - 30 min (tills fisken ser klar ut,vit i färgen) 
\n
* Häll av Fiskfonden och spar det till såsen. Täck över formen igen och håll fisken varm.
\n
* Fräs Smör & Mjöl till såsen. Späd med Fiskfonden, vin och Grädde. Låt koka 5 min.
\n
  Smaka av med Salt & Peppar. Tillsätt Persilja, Paprika och sist ev överbliven Räksmör.
\n
* Häll såsen över fisken och värm en liten stund i ugnen om så behövs.
\n
* Servera med potatis av något slag och grönsaker.
\n
 
\n
Hoppas ni kommer gilla det lika mycket som jag.
\n



Fiskrullader!

0 Läs mer >>
I kväll fick det bli varma mackor. Jag tog vad jag hade och då blev det salami, purjolök, paprika, tomat och ost. Såklart så hade jag det på en formfranska. Ha en trevlig kväll :-D

Kvälls macka!

0 Läs mer >>

 
Denna fisksoppa är mycket populär hemma hos mej. Jag brukar mixa grönsakerna för då brukar det även gå hem hos de som inte gillar det. Men fiskbitarna och räkorna får vara hela.
Receptet är på ett ungefär då jag sällan följer dom. Kryddningen får man styra lite efter smak.
 
RECEPT
 
900g Blandade Fisksorter, i tärningar
200g Räkor
3 Morötter, i bitar
1/2 Purjolök, skivad
3-4 Vitlöksklyftor, pressad/hackad
2 Paprikor, i bitar
2 påsar Saffran
3 dl Vittvin
500g Krossade Tomater
2st Fiskbuljongtärningar
ca 5 dl Vatten
2-3 dl Matlagningsgrädde
(1/2 pressad citron)
Dill, efter smak
Paprikapulver, salt, svartpeppar, chili
Olivolja att steka i
 
* Bryn morötter, purjolök, vitlök, paprika och saffran lite.
* Krydda med lite paprikapulver & chili, kan smakas av mer mot slutet.
* Häll i vinet och låt sjuda en stund.
* Tillsätt krossade tomater, buljongtärningar och vatten. (Och lite citronsaft, smaka av)
* Låt det hela koka på svag värme tills morötterna är mjuka och går att mixa.
* Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät.
* Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädde, dill och fisken, låt det sjuda tills fisken är klar.
* Smaka av med kryddor och tillsätt räkorna.
Servera med  ett gott hembaktbröd
Lycka till!
 
 
 
 
 

Fisksoppa

0 Läs mer >>
Hejsan!
Jag älskar att baka och laga mat, så jag kommer att dela med mig av recept & foton på det jag gör.
Hoppas ni kommer att följa mig.

Välkommen till min ma...