0 Läs mer >>
Såg när de gjorde denna Saffransblomma på tv (Dessertmästarnas Jul). 
Gjorde en annan deg men delvis samma fyllning.
Så här gjorde jag:
 
Saffransdeg!
50g Jäst
5 dl Mjölk
200g  Smör
2 dl strösocker 
1 tsk Salt
2 påsar Saffran
250g Kesella 
Ca: 16 dl Vetemjöl 
 
Fyllning:
300g Mandelmassa 
150g Smör rumsvarmt 
1/2 dl Ljus Sirap
1 msk Vaniljsocker 
 
* Smält smöret och tillsätt saffranet och häll i mjölken, ljumma till 37°C (fingervarmt)
* Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av mjölken så jästen löser sig.
* Tillsätt socker, salt, kesella och Vetemjöl till en smidig deg.
* Låt jäsa i 40 min.
 
Fyllning:
* Riv Mandelmassa och blanda i hop det med de andra ingredienserna i en mixer.
 
* Degen delas upp i 8 bitar. Kavla ut den första till en rund cirkel som är 3mm tjock. Lägg den på en plåt med bakpapper. 
* Bred ett tunt lager av fyllningen på den och Kavla ut nästa lika. Upprepa det så du har fyllning på 3 lager och avsluta med en fjärde på toppen.
* Sätt ett glas i mitten av cirkeln, ta en vass kniv och börja med att dela först på 4 sen till 8 och sen så att det blir 16 st. 
* Ta tag i 2 och vrid dom utåt i 2 varv och lägg ner, Upprepa runt upp.
* Gör detsamma med de 4 degbitarna som är kvar.
* Låt jäsa under duk i 40 min.
* Grädda mitt i ugnen på 180°c i ca 25-27 min tills den fått fin gyllenbrun färg.
 
* Pensla med uppvispat ägg direkt när den plockas ut, och låt vila under bakduk.
 
LYCKA TILL!
 
 
 
 

Saffransblomma!