
Såg när de gjorde denna Saffransblomma på tv (Dessertmästarnas Jul).
Gjorde en annan deg men delvis samma fyllning.
Så här gjorde jag:
Saffransdeg!
50g Jäst
5 dl Mjölk
200g Smör
2 dl strösocker
1 tsk Salt
2 påsar Saffran
250g Kesella
Ca: 16 dl Vetemjöl
Fyllning:
300g Mandelmassa
150g Smör rumsvarmt
1/2 dl Ljus Sirap
1 msk Vaniljsocker
* Smält smöret och tillsätt saffranet och häll i mjölken, ljumma till 37°C (fingervarmt)
* Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av mjölken så jästen löser sig.
* Tillsätt socker, salt, kesella och Vetemjöl till en smidig deg.
* Låt jäsa i 40 min.
Fyllning:
* Riv Mandelmassa och blanda i hop det med de andra ingredienserna i en mixer.
* Degen delas upp i 8 bitar. Kavla ut den första till en rund cirkel som är 3mm tjock. Lägg den på en plåt med bakpapper.
* Bred ett tunt lager av fyllningen på den och Kavla ut nästa lika. Upprepa det så du har fyllning på 3 lager och avsluta med en fjärde på toppen.
* Sätt ett glas i mitten av cirkeln, ta en vass kniv och börja med att dela först på 4 sen till 8 och sen så att det blir 16 st.
* Ta tag i 2 och vrid dom utåt i 2 varv och lägg ner, Upprepa runt upp.
* Gör detsamma med de 4 degbitarna som är kvar.
* Låt jäsa under duk i 40 min.
* Grädda mitt i ugnen på 180°c i ca 25-27 min tills den fått fin gyllenbrun färg.
* Pensla med uppvispat ägg direkt när den plockas ut, och låt vila under bakduk.
LYCKA TILL!